Hur mår Microsoft?

microsoft.jpgFöre detta Wall Streetaren Roger Ehrenberg spekulerar i ett intressant inlägg om Microsofts hälsa. Som han ser det mår företaget rätt dåligt och detta på grund av ett antal misslyckade satsningar. Ehrenberg tycker att Vista inte varit någon succé försäljningsmässigt, företagets sökmotor har ännu inte tagit fart och att spelkonoslen Xbox 360 är på väg att köras om av Nintendos Wii och Sony Playstation 3 - kanske redan till hösten.

Självfallet kan vem som helst påstå vad som helst i en blogg, Ehrenberg försöker dock att lista bevis och argument bakom sina påståenden genom att analysera försäljningssiffror, pressmeddelanden och konkurrans. I slutändan målas en bild av ett Microsoft som håller på att vackla och som tar till panikåtgärder, speciellt inom nöjesenheten (där Xbox 360 ingår), den del av koncernen som aldrig gått med vinst.

Visst är Microsoft fortfarande ett av världens rikaste bolag, detta kan dock i sig innebära hinder. Aktieägarna har ofta väldigt höga förväntningar och den senaste tidens satsningar har inte alla varit självklara. Om någonting skulle kunna hota Microsoft så anser jag detta vara de egna leden.

Vem har överskattat Vistas betydelse? Vem har underskattat Xbox 360:s konkurrenter? Hur länge kommer nöjessektionen i Microsoft att tillåtas gå med förlust? Hur kommer företaget att tackla hoten från Google, Apple och Yahoo?

Alla imperier faller förr eller senare. Kommer vi att få uppleva Microsofts fall?