Här är riksdagspartiernas webbteknologi

Det har blivit dags att följa upp det inlägg jag gjorde där riksdagspartiernas webbhotell kartlades. Den här gången kommer jag att titta på webbteknologierna bakom politikernas sajter och dagens hjälpmedel är det utmärkta verktyget Built With.

Socialdemokraternas sajt är först till rakning. Sajten är byggd med hjälp av ASP.net, Shockwave Flash, CSS och enkla Javascript. Loggar och sajtanalyser sköts av DeepMatrix. Kodningen baseras på UTF-8, vilket är standard.

Moderaternas sajt byggs med hjälp av ASP.net och Shockwave Flash. Standarden som används är XHTML Transitional och CSS och Javascript hjälper till. Även ett javascriptbibliotek som heter Adobe Active Content får komma till användning. Loggar och sajtanalyser sköts av Google Analytics.

Centerpartiets sajt byggs även den med ASP.net, Shockwave Flash, CSS och Javascript. Pluginet SWFObject används för att förenkla för webbläsare att hitta flashinnehåll. Lite förvånande är kanske att Centerpartiet sajt skippat XHTML för att istället satsa på HTML 4 / 4.01 Strict. Annars baseras kodningen på UTF-8.

Folkpartiets sajt använder ASP.net som grund. Även Javascript, CSS, Image Map, Conditional Comments, SWFObject och Nifty Corners kommer till användning. Sajten är markerad som XHTML Strict och använder UTF-8 för teckenkodning.

Kristdemokraternas sajt byggs med hjälp av ASP.net, CSS och Javascript. Koden är deklarerad som XHTML Strict och kodningen baseras på UTF-8. Google Analytics står för logg- och sajtanalys.

Vänsterpartiets sajt körs med hjälp av XHTML Transitional, CSS, Javascript, Conditional Comments och MooTools. Sajten stöder även RSS. Kodningen sker genom obskyra ISO/IEC 8859 och logg- och sajtanalys sköts av Google Analytics.

Miljöpartiets sajt är byggd med hjälp av ASP.net, CSS, Javascript och HTML 4.01 Transitional DTD. Kodningen sker genom ISO/IEC 8859.

Intressant alltså att notera beroendet av ASP.net, och avsaknaden av PHP-baserade partisajter. Överlag känns det som att riksdagspartierna gärna designar sina webbsidor med hjälp av ungefär samma verktyg. Ligger det någon gemensam upphandling bakom?