Hans Reiser, en väldigt underlig man

hansreiser.jpgJag har under dagen underhållit mig själv genom att läsa Wired-intervjun med linuxvisionären Hans Reiser som nu misstänks för mord på hustrun. Jag hittade intervjun via ett tips från Penny Arcade av alla ställen - ser nu att även IDG (hej Twingly) plockat upp nyheten.

En sak kan man med en gång konstatera, intervjun "Hans Reiser: Once a Linux Visionary, Now Accused of Murder" är väldigt fascinerande. Här har vi ett inåtvänt geni som skapat ett väldigt omtyckt och smart filsystem i ReiserFS, någon som tycker att en postorderbrud från Ryssland är en lysande idé och någon som tycker att det är höjden av barnuppfostran att lira Battlefield: Vietnam ihop med sonen. Bara här börjar man smått ana hur fascinerande Wireds artikel kommer att bli, och sen blir det bara bättre.

Nya ingredienser är mordmisstankar, en saknad kropp, skuggning och buggning, rysk maffia, FSB, S&M, droger, kod, pånyttfödelse och gudarna vet vad mer. Jag hade aldrig trott på Hans Reisers story om jag hade sett det på film. Och det är väl charmen ligger i denna högst underliga historia.

Efter att ha läst intervjun kan jag inte bestämma mig för om jag ska tycka synd om Reiser eller om jag önskar att han ska ruttna i fängelse. Man blir helt enkelt så där härligt ambivalent. Klockren läsning är det i alla fall.