Från Wordpress till Ghost

När ens blogg är över fjorton år gammal börjar den få problem. Fjorton år av uppdateringar, plugins och fulhack, på en årtioenden gammal version av PHP och MySQL som bas. Min blogg satt ihop med hjälp av gaffatejp och fulraderingar på FTPn. Vissa dagar kom jag inte ens in på wp-admin. Funderade på att radera skiten, men det är ju lite att tappa en del av ens liv.

Så hur skulle jag lösa det här? Jag hade allt mer växt ifrån Wordpress. Den kändes uppblåst. Det enda jag ville göra är ju att skriva ett inlägg och lägga till en bild liksom. Och här nånstans fick jag upp ögonen för Medium och Ghost.

Medium, rätt eller fel, känns som en Silicon Valley-produkt och gick fetbort mest på grund av det.

Ghost då. Verkade svårt. Men jag älskar att nörda ner mig. Så fixade Ubuntu på datorn hemma. Laddade ner verktyg att exportera Wordpress-inlägg till Ghost. Körde linuxkommandon som skapade en statisk sajt utifrån exporten. Fixade ett Github-konto. Skulle köra Continuous Integration och pusha uppdateringar till sajten som skulle hostas på Github. Kul som fan tills jag aldrig fick det att funka riktigt.

Jag har hunnit bli kär i Ghost. Så kollar in deras egen hosting. Pro-versionen kostar mellan 100-150 kr/mån för normal användning. Och den är så lätt som "välj fil att ladda upp", klicka på "importera". Klart. Fjorton år av blogg ligger nu på en modern plattform.

Jag vill nu gärna behålla min gamla URL. Det finns gott om guider. Fixar en C-NAME DNS-omredigering som pekar om https://se-till-vanster-dar-gar-en-arab.ghost.io till blog.tmn.nu, det tar 20 minuter, vilket är helsjukt. Jag är van vid att DNS tar upp till 24 timmar att uppdateras. Fixar en sista grej, http://tmn.nu/blog redigeras om via en HTTP 301 redirect till https://blog.tmn.nu för att hålla alla länkar på webben levande.

Klart! Vi rullar på Ghost nu. Välkommen!