Folkmordet i Darfur

Jag har inte kommenterat konflikten i Darfur i min blogg tidigare, detta på grund av min okunskap. Nu har det hänt att jag fått prata med en vän till familjen som arbetar inom UNHCR[1] och är placerad i Darfur. Hennes berättelser har verkligen väckt mig till liv.

Det som sker i Darfur är inget annat än folkmord. Vi har den arabiska majoriteten i Sudan som försöker utrota ursprungsbefolkningen. UNHCR bevittnar mord varje dag och sliter sig sönder och samman för att få världen att vakna, vilket självklart aldrig sker.

Man kan undra varför? Hur många gånger har inte världen i vrede utropat "aldrig mer"? Det börjar nästan bli en klyscha, en klyscha som tyvärr endast leder till att vi tjattrar i konferenssalar med arga röster och fördömmer själva tanken på att ett folkslag sätter utrotandet av ett annat i system. Men när väl etnisk rensning sker i verkligheten har vi alltid ursäkter för att låta bli att göra något åt saken.

I Sudans fall handlar det nog, återigen, om olja. Här har vi det oljerika Sudan som styrs av araber och som stöds av de arabiska oljestaterna. Och ett förtäckt hot. Världen lyssnar till hotet och väljer att blunda för folkmordet i Darfur som fortgår framför ögonen på hjälplöst FN-folk.

Vad är det för en jävla värld vi lever i egentligen?

  1. FN:s flyktingkommission []