Folkmördare på flykt, en teori

Är det inte underligt vad fallna folkmördare och terrorister kan ta till sig i flykten? Jag anser definitivt det, och lite forskning i ämnet skulle inte skada. Om vetenskapsmännen skulle kunna enas kring ett par grundstrategier skulle vi kanske få en bättre möjlighet att hitta våra försvunna förövare. Själv har jag självfallet mina egna teorier.

Vill man gömma sig ordentligt gäller det att förändra sitt utseende till det motsatta. Saddam Hussein och Radovan Karadzic är båda inne på ansiktsbehårning och bojkott av allt vad frisörer heter. Det ska se vildvuxet ut och täcka så mycket av ansiktet som möjligt. Det fungerar nästan, men bara nästan. Nu åkte de båda dit ändå. Kanske hade en anställning som butikstomte främjat folkmördarnas sak - som tur är verkar de dock sakna tillräcklig hjärnförmåga för att tänka så långt - även om Karadzic kommer bra nära med sin "alternativa" medicinutövning.

Är man säker på att flykt är omöjligt kan man istället göra som förra propagandaministern Mohammed Said Al-Sahaaf, ni vet, han som påstod att de amerikanska trupperna sprang gråtande hem till mamma när de i verkligheten just tagit Bagdad. I det här fallet slutar man färga håret, man tar mormors glasögon på sig och ser till att se sliten och gammal ut. Hela imagen stinker "tyck synd om mig". Fruktansvärt nog verkar den här approachen fungera. Al-Sahaaf har ännu inte gripits trots att alla vet exakt vart han håller hus.

Sen kan man ta till extrema åtgärder också. Bin Laden könsopererar sig, byter namn och försöker starta en popkarriär. Det verkar funka så där faktiskt... Men han har åtminstone ännu inte hittats, trots att han befinner sig rakt framför ögonen på Bush och gänget.