FN-chefen överraskar

Nya FN-chefen Ban Ki-Moon väljer att inte fördöma Saddam Husseins dödsstraff. Det är skönt med en generalsekreterare med perspektiv. Det var ju inte precis så att några gubbar tyckte att det skulle vara kul med en avrättning - tvärtemot populärpropagandan har Saddams brott i Dujail granskats, gått till domstol, behandlats där i tio månader, straff har utdömts, överklagats, granskats för att till slut godkännas. Saddam fälldes för mordet på 148 människor. Straffet var hängning.

Ban Ki-Moon väljer dessutom att lägga ljus på Saddams andra otaliga brott med uttalandet att Saddam begått "avskyvärda brott och obeskrivliga grymheter mot det irakiska folket". Det är hedersvärt.

Till skillnad från till exempel Carl Bildt som inte verkar ha koll på läget. Denne beklagar nämligen hängningen med bland annat motiveringen att "det innebär också att de pågående rättsprocesserna mot honom inte kan slutföras." Skitsnack. De pågående rättsprocesserna kommer att fortgå och nya kommer att startas. Inga av Saddams brott kommer att glömmas, alla kommer att behandlas i domstol. Sant är att Saddam inte kan åläggas ytterligare straff - han är ju redan död. Sant är att Saddam tar sina och västvärldens hemligheter med sig i graven. Men... Saddam agerade inte ensam. Det finns en hel kabinett av mördare som skall ställas inför rätta och dömas. Jakten på rättvisa är långt från över.