Facebook och gilla-knappen

facebookDet evigt expanderande facebook har numera blivit något av ett socialt verktyg för mig. Jag är inte lika peppad på tjänsten som jag var tidigare, men använder den ändå mer än förut, anledningen är att de flesta av mina vänner är där och att vi alla har blivit mer personliga och nära i kontakterna.

Jag vill här bara göra en avstickare. Minns ni när man på nätet aldrig uppgav sitt namn? Man hittade på ett namn, oftast sci-fi- eller fantasyinspirerat, och så gjorde man sig ett namn genom att vara aktiv i olika chatrum, forum, icq och vad mer man nu körde med i nätets mörka medeltid. Någonstans förändrades detta. Det är lite av en revolution att vi numera vågar gå ut med våra för- och efternamn. Delvis skedde det här tack vare bloggarna, men jag tror att facebook är den största enskilda faktorn som har fått oss att komma ut som de vi är på nätet.

Nåja, tillbaka till tråden. Facebook används ofta och gärna av "alla" man känner. Det blir lätt problematiskt, kanske inte när någon uppdaterar att denne hittat Stockholms bästa café eller att man ropar ut att man försov sig. Det är lätt att kommentera, eller att trycka på gilla-knappen. Jag tycker däremot att stora och viktiga nyheter är svåra att hantera. "För tjugo minuter sen föddes min dotter, alla mår bra." Vaddå? Ska jag trycka på gilla-knappen nu? Det känns bara så billigt, distanserat, tafatt och osocialt. Ska jag skriva ett grattis som bara försvinner bland de tjugo andra? Eller ska jag skita i att göra något över huvud taget? Det har också sina problem, för även om jag gratulerat face to face, eller ringt ett samtal, så kommer det inom facebooksfären att verka som att jag inte bryr mig.

Just gilla-knappen är lite av min nemesis. Jag använder den. Men hur tolkas ett "gilla"? Som att jag är lat och bara orkar med ett musklick? Jag vet inte.

Jag är kanske (eller jag är) konstigt som lägger ner energi på att tänka på sånt här, men jag kan väl inte vara den ende? Vad är rådande nätikett i facebooks värld? Tell me, I want to know!