Ett minne från Super PLAY

När jag fick chansen att skriva för Super PLAY i slutet av 2004 var det inget svårt beslut att ta giget. För det första hade jag växt upp med tidningen. Som prenumerant på Nintendomagasinet blev jag uppgarderad till Super POWER, som senare blev Super PLAY. Mina spelrötter hade allt med tidningen att göra, och att få skriva för denna institution var en sann glädje. Som bonus fick jag betalt för de texter som jag tidigare skrivit pro bono och en exponering mot 70000 läsare. That was life för en 24-årig wannabeskribent.

Det skulle dock dröja ett helt år innan jag fick respekt för Super PLAY. Från att ha varit fun and games fick jag för första gången i min korta journalistkarriär tag på ett scoop. Det var inför pressvisningen av Sports Interactives Football Manager 2006 som Miles Jacobson, då pr-nisse, lyckades försäga sig och avslöja att Xbox 360-versionen av spelet skulle kräva en hårddisk. Det här var stort på den tiden då Microsoft hade tryckt på att Core-paketet skulle kunna spela alla spel lika bra som Pro-paketet. Nu hade jag ett uttalande om visade på motsatsen. Jacobson visste att vi inte skulle kunna hålla tyst om det här, men försökte ändå med illa dolda hot.

Tillbaka på redaktionen lade jag fram mitt case och visste inte vad jag skulle göra. Dåvarande chefredaktören Tommy Rydling lovade att tänka på saken och jag gick hem för att glömma det hela. Till nästa nummer hade Super PLAY tryckt en nyhet om att Football Manager 2006 till Xbox 360 skulle ha en hårddisk som krav. Vad jag minns blev det inga reaktioner på nyheten, varken från Sports Interactive, utgivaren Sega eller tidningens läsare. Men nyheten trycktes trots riskerna, och det åtminstone var vad jag tog med mig av händelsen.

Som en motpol måste jag här hacka lite på Level. I nummer 40 finns en artikel med titeln "Filmlicensförbannelsen". Här ska vi tro på att Thomas Wiborgh träffat en spelutvecklare som arbetat med ett stort filmlicensspel på ett flygplan över Atlanten, denne berättar efter ett par glas alkohol hela sitt livs historia för Wiborgh av någon outgrundlig anledning, mot ett löfte om att få vara anonym givetvis. Jag vet inte, men sådana artiklar känns inte trovärdiga, och om jag ska våga mig på ett påstående så tror jag att "Filmlicensförbannelsen" aldrig fått tryckas i Super PLAY i den form som återges i Level.

När jag i slutet av 2007 slutade frilansa för Super PLAY var det med aningen sorg i hjärtat. Karriären krockade med frilansandet, och karriären var vad som betalade räkningarna. Det var inget svårt beslut, dock ett tråkigt ett. Nu när jag nås av nyheten om att Super PLAY ska läggas ner känns det riktigt tungt. Jag tänker på en hel stab underbara frilansare och en redaktion som förtjänar bättre.

Delvis är det bland annat mitt fel att tidningen läggs ner. Jag är en av de här som tappat suget för tidningar i pappersformat. Super PLAY köpte jag oregelbundet, mest i samband med en längre resa. Och nu får jag betala priset för detta. Ekonomi är bajs. Det får avrunda ett alldeles för långt inlägg.

Andra som skriver om nyheten är Emmy, TDH, HB, Rikard och Blog 'em up. Även forumtrådar på Super PLAY och Levels community Loading är värda att följa.