En välfärdsbudget räddar USA

American Public Media har släppt ett budgetspel, Budget Hero, där tanken är att få framför allt yngre väljare att förstå var den amerikanska ekonomin befinner sig, men även hur framtiden skulle kunna utveckla sig baserat på John McCains, Barack Obamas eller till och med dina egna val.

Det är ett intressant experiment. Det är förvisso oerhört svårt att utveckla en ekonomisk simulator och få till det rätt, men underligt nog finner jag att ett välfärdsbudget inom spelets ramar faktiskt skulle kunna rädda USA ur dess ekonomiska dal.

Jag väljer att skära ner den militära budgeten med tio procent, jag tar hem mina trupper från utlandet, slänger in pengar på att bekämpa AIDS och släpper in mer administrativ personal i militären. Och där sparar jag drygt hundratrettio miljarder dollar.

Över till skolan tar jag och lägger ner Bushs kritiserade "No Child Left Behind", men kontrar det med hjälp till svagare elever. Här ökar mina kostnader med fyra miljarder.

I miljö- och naturbruksmrådet väljer jag att sluta beskydda mina bönder för att låta marknaden verka. Samtidigt bidrar jag med pengar till skyddet av utrotningshotade arter och ger pengar till hanteringen av radioaktivt avfall. Budgeten ligger på plus/minus noll.

När det gäller bostadsmarknaden och familjplaneringen ökar jag budgeten för barnomsorgen, jag ger subprime-lånare extra stöd och utökar bostadsbidraget för de fattiga. Det kostar mig ytterligare en miljard dollar.

Sen går jag hårt åt Kongress och administration. Det är kraftiga nedskärningar. Food and Drug Administration får dock en dubblerad budget. Det här är en besparning på femtiofyra miljarder dollar.

När det gäller infrastrukturen skär jag ner på vägar för att istället satsa på kollektivtrafiken. Mina invånare måste ju anpassa sig till världsmarknaden. Att åka ensam i en SUV är lyx. Man ska åka buss och tåg mycket mera. Tio miljarder dollar sparas.

När det gäller vårdbudgeten är det svårt att genomföra förändringar vidare effektivt. Jag erbjuder alla mina invånare en Health Plan. Samtidigt förenklar jag administrationen av Medicare och gör den lite dyrare. De rika får dessutom bekosta en större bit av kakan. Slutresultatet är att jag utökar vårdbudgeten med femtionio miljarder dollar.

När det gäller det sociala skyddsnätet får de välgödda ta hand om sin vård i större skala. Här sparar jag sexton miljarder dollar.

Störst manipulation gäller dock skatteområdet. Jag gör mig av med Bushs skattenedskärningar. Jag höjer skatten på bensin med femtio cent. De rika får betala mer skatt. En koldioxidskatt sätts i system. Tobakskatten höjs. Pensionärerna slipper däremot skatta helt. Plöstligt har jag 4250 miljarder dollar att leka med. Det mesta går till att betala av det enorma underskottet i min ekonomi.

Resultatet?

Jag sänker underskottet i ekonomin från 37,7 % av bruttonationalprodukten till 10,9 % till år 2018. Jag skjuter även upp en beräknad ekonomisk kollaps från år 2033 till 2061. Och förhoppningsvis har jag även en lyckligare och mer välmående befolkning i mitt land.

Hur skulle du fixa USA:s ekonomi?