Eftertexter i spel

Filmerna körde rätt länge med tråkiga eftertexter - rakt upp och ner. Sedan kom lite mer avancerade varianter där man kunde se en epilog, raderade scener eller bloopers medan listan på personal som arbetat på en film långsamt scrollade förbi. I senare år har man skådat ett par filmer där eftertexterna i sig varit producerade - denna variant är än så länge rätt ovanlig.

När det gäller spel började man med samma mall som i fallet filmer. En svart bakgrund och en mängd namn som scrollar i vitt nerifrån och upp. Det hände att några spel gjorde försök med epiloger, raderade scener och bloopers - dessa var dock aldrig lika intressanta eller underhållande som de var i filmernas diton.

Numera är det producerade och väldesignade eftertexter som råder i spelens värld. Det ska vara roligt, intressant, häpnadsväckande eller vad som helst - bara ditt intresse bibehålls så att du orkar med att sitta och titta på alla namn som scrollar förbi. Vissa spelbolag tar till den billiga vägen och sätter en belöning i slutet av eftertexterna. Du får kanske spela en sekvens, se ett filmklipp eller till och med låsa upp extra material. I andra spel är dock själva eftertexterna i fokus, och med hjälp av youtube tänker jag här lista några av mina favoriter:

Självklar kung på tronen är eftertexterna till Lionheads The Movies. Här har produktionsteamet helt enkelt spelat in sina favoritavsnitt ur olika filmer, humorfaktorn är väldigt hög.

Star Control II däremot väljer att engagera sina karaktärer i en högst komisk dialog. Det är produktplacering, reklam för efterföljaren, sponsoravtackning och allt möjligt man kan tänka sig.

Ett populärt knep är annars att skifta perspektiv. Både Call of Duty och We Love Katamari går från ett karaktärsperspektiv till ett sidoperspektiv som påminner om gamla dagars 2D-spel. I We Love Katamri får du till och med vara med och leka när du rullar din boll i 2D.

Min fråga till dig är vilket spel du anser har bäst eftertexter? Och går det klippet att hitta på youtube?

Den som lyckas identifiera spelet vars eftertexter jag använt till att illustrera inlägget får för övrigt äran att betecknas som 1337 av mig för närmaste dygnet.