EA äter troligen upp Take-Two

Det är nog få som missat att Electronic Arts lagt ett bud på konkurrenten Take-Two Interactive. Efter Activision/Blizzard-affären var inte Electronic Arts längre störst på mattan och någonting måste göras för att blidka aktieägarna. Draget var väntat, Take-Two har länge utmanat Electronic Arts kassako - sportspelen - dessutom finns det en spelstudio tillgänglig i stallet som kan likställas med garanterad succé, det passande namnet är Rockstar Games.

Ännu är budet vänligt, risken är dock stor att det kan bli fientligt. Jag drar gärna paralleller till Microsoft/Yahoo-affären.

Än så länge har Take-Two visat en avvisande inställning till Electronic Arts bud. Det är i sig inget konstigt, en blockbuster i form av Grand Theft Auto IV ligger runt hörnet och spelförsäljningen lär göra underverk med Take-Twos aktie. Möjligheten att kräva ett högre bud av Electronic Arts är med andra ord stor. Att inte förglömma är att Take-Two inte precis varit ett hälsosamt företag. Problemen har varit många och aktien har dykt, får aktieägarna ett bra bud från Electronic Arts är möjligheten till en försäljning sannerligen stor.

Det finns självfallet vissa hinder. Newsweeks N'Gai Croal undrar exempelvis om inte konkurrenslagarna kan sätta stopp för övertagandet? Vidare är det möjligt att någon konkurrent till Electronic Arts, som Ubisoft eller Activision Blizzard kan gå in och stödköpa Take-Two-aktier. Sannolikheten för detta finner jag dock som liten. Electronic Arts äger redan idag ungefär 20% av Ubisoft och skulle nog inte tillåta ett sådant drag. Vidare är Activison Blizzard fortfarande nya på arenan, sammanslagningen är ännu inte helt genomförd och man behöver verkligen inte skaffa sig mer huvudbry.

Min enkla analys är att Electronic Arts kommer att tvingas betala en högre summa än vad de tänkt sig, i slutändan kommer dock Take-Two att ätas upp. Antingen genom en sammanslagning eller genom ett fientligt uppköp. Vad det här kommer att innebära för spelbranschen kan nog få sia om, men personligen ser jag ett mörkt moln vid horisonten. I spelbranschen har konkurrensen alltid varit den mest drivande faktorn, och en affär av det här slaget skulle minska gnistan avsevärt.