Dragon Age på pc, true story

Jag borde ha anat att kombinationen Dragon Age, Steam och Windows Vista var en olycka som väntar på att hända, men att det skulle bli så pass krångligt att starta ett spel hade jag aldrig gissat.

Jag är ett stort fan av datorspel, och pc som spelplattform är min favorit. Kanske delvis för att man ibland verkligen måste slita för att kunna spela. Just i fallet Dragon Age har jag ju hört talas om problem med det nedladdningsbara extramaterialet och hade det i åtanke, men i mina händer vägrade spelet att starta för att äta upp min processorkraft tills Windows kraschade.

Spännande. Dags att maratongoogla. Genom att sortera genom diverse skräp, felaktiga lösningar, gissningar och direkta dumheter hittade jag till slut den gyllene forumtråden. Det här är ett tips till er alla, länken ovan är den enda ni behöver för att lösa era Dragon Age-problem. True dat.

I mitt fall upptäcker jag att det är Windowstjänsten DAUpdaterSvc.Service.exe som är så sönder att det bara är roligt. Uppenbarligen försöker Dragon Age starta tjänsten när jag klickar för att starta spelet, systemet fastnar i en oändlig loop, och crash, boom, bang!

Lösningen?

Run CMD as administrator
Navigate to c:\\Windows\\Microsoft.NET\\Framework\\v2.0.50727\\
Perform these commands (your prompt should be in Windows\\System32 by default) :
net stop DAUpdaterSvc
cd..
cd Microsoft.NET
cd Framework
cd v2.0.50727
installutil /u "C:\\Program Files (x86)\\...\\Dragon Age\\bin_ship\\DAUpdaterSvc.Service.exe"
installutil "C:\\Program Files (x86)\\...\\Dragon Age\\bin_ship\\DAUpdaterSvc.Service.exe"
net start DAUpdaterSvc

Jag är skeptisk, men dra mig baklänges, spelet startar upp. Kortvarig glädje. Det nedladdningsbara materialet fungerar fortfarande inte. Och min profil laddas inte upp till Dragon Ages communitysajt som den borde.

Tillbaka till forumtråden från himlen. Tydligen är den här nya fräscha tjänsten ofta stendöd. Jag börjar någonstans här undra vad Bioware håller på med, och om Electronic Arts nedskärningar varit för omfattande... Det här går dock självklart att fixa manuellt. Kör msconfig som administrator, gå till tjänster-tabben, leta upp Dragon Age Updater Service, starta den och konfigurera så att den alltid startar automatiskt för att slippa tjafs i framtiden.

Nu då? Yay! Extramaterialet går nu att hitta och ladda ner. Min onlineprofil är fortfarande konstig, men jag kan i alla fall spela numera, efter två dagar av felsökningar och fixande.

Spelet i sig då? Jovars, det är kul att spela, det går att lösa problem som en vuxen om man anstränger sig (jag stoltserar med att undvika strider så länge som möjligt), det är episkt, deprimerande, ger en magont, svårt och rätt så underbart.

Men mer om det senare.