DN:s factlab, statistiknörderi

factlabIDG gör mig uppmärksam på DN:s faktasökmotor Factlab - sökmotorn för statistiknörden.

Som vanligt när det gäller nördområdet är sajten ful som stryk, svårnavigerad och allmänt förvirrad. Som tur är har man kört efter mantrat "content is king" och snart spelar klagomålen ingen som helst roll. Det roliga går att hitta i de statistiska uppgifterna, och det finns massor av härligt onödigt vetande.

Jag vet att den förväntade livslängden för män är högst i Japan (drygt 82 år), medan den är lägst i Botswana (nästan 35 år) och jag blir lite rädd för det faktum att jag nära nog hade räknats som pensionär i det senare landet.

Jag vet också att ölkonsumtionen år 2001 var som högst i Tjeckien medan Mauretanien, Sudan och Uzbekistan inte drack någon öl alls enligt officiell statistik (någonstans här ska man peka finger och skratta).

Kanske inte så förvånande leder förresten USA överlägset i antalet flygavgångar, de gjorde åtminstone detta år 2005. Sierra Leone däremot är rätt duktiga på att undvika flyg.

Till slut vet jag nu också att Kanada har den största kustlinjen, med Indonesien som avlägsen tvåa. Samtidigt finns det 42 länder som saknar en egen kust. Monaco kan dock skatta sig lyckliga för de där 4,1 km kust som används rätt flitigt.

Och så här kan man fortsätta hur länge som helst. Factlab brings the F back in fun. Eller nåt.