Det skruvade spelet Prey

wallwalkbattle.jpg

I elva år har spelet Prey varit under utveckling. I min bok är det här ett dåligt tecken. En onormalt lång utvecklingstid brukar tyda på problem. Det kan vara så att man inte riktigt tror på spelidén, att man inte anser att den är genomförbar eller att produktionsteamet är ett gäng oduglingar som inte kan sköta sitt jobb. Oavsett blir resultatet en hel del förseningar, i det här fallet elva år. Varningssignalerna har gått sig varma i flera år.

Inte bättre blev det av att höra att Prey hade bytt spelmotor till Doom 3-motorn mitt i utvecklingen. Doom 3-motorn har varit kärnan i två spel, Doom 3 och Quake IV. Resultatet har varit att båda spelet blivit riktiga medelmåttor med plastiga texturer och förutsägbar bandesign.

Och visst har Prey ett problem med sina plastiga texturer, som tur är har det dock satsats rejält på bandesignen. Resultatet blir ett förvånansvärt tajt spel. Enklast kan man beskriva Prey som ett jäkligt häftigt åk genom en utomjordisk berg- och dalbana. Spelet börjar med att cherokee-indianen Tommy, hans farfar och hans flickvän kidnappas av utomjordingar. Det som sedan följer är det mest skruvade spelet på länge, bokstavligt talat.

Eienstein hade nog haft det roligt med Prey, spelet där allting är relativt. Gravitationen ändrar riktning hit och dit, man har oftast ingen aning om vad som är upp och vad som är ner. Portaler som dyker upp titt som tätt i spelet gör begreppet rymd relativt. Stig in i en portal och du kan hamna var som helst. Ibland till och med bakom dig själv.

Krydda det här med enträgna fiender som gör sitt bästa för att göra slut på dig, speldesign som hämtar sin inspiration från H.R Giger och en förvånansvärt engagerande handling och du får en nära nog unik upplevelse.

Prey är helt enkelt ett överaskande spel. Förutsättningarna målar upp en kalkon, istället får man årets överaskning serverat på ett fat.

Spelet finns tillgängligt på pc och xbox 360. Hämta hem pc-demot genom den officiella hemsidan eller ladda ner det via Live Marketplace. Förberedd dig sedan på en aningen annorlunda upplevelse, en upplevelse som bara blir underligare och underligare ju djupare in i Prey man dyker.