Det onda luciatåget

Jag har skrivit om Kapten Sverige tidigare och det känns som att det är dags att återvända till filmen nu när vi fått mer kött på benen via den officiella hemsidan.

Det känns verkligen som att det är en ny svensk kultfilm på gång. Kolla bara på handlingen:

Kapten Sverige handlar om David, en lagom tafatt kille i 30-års-åldern som, arbetslös och misslyckad, har problem i förhållandet med flickvännen Anna. Vad Anna och ingen känner till är att David i själva verket är superhjälten Kapten Sverige. Kapten Sveriges största problem ligger i avsaknaden av verklig hotbild. Det finns inga svenska superskurkar.

Efter att Kapten Sverige fått sparken från Säpos Superhjälteenhet visar det sig dock att det finns en hotbild. Ett luciatåg som bestrålats på Barsebäck har utvecklat övermänskliga krafter och börjat härja på gatorna. Kapten Sverige erhåller sitt första verkliga uppdrag samtidigt som Anna fått nog. David ställs inför ett svårt val – Anna eller Kapten Sverige?

Herregud, det är ju alldeles, alldeles underbart! Vem kan låta bli att skratta när man utsetts för Säpos Superhjälteenhet eller ett ondskefullt luciatåg? I mitt förra inlägg var jag orolig över att man skulle ta handlingen för seriöst, det snackades alldeles för mycket om vardagsproblem då, kul att det endast var ett missförstånd. Jag ser gärna en film som totalt flippat ut, sånt behövs.

Lite smolk ser jag dock gällande längden på filmen. Bara 80 minuter? Jag är van vid att mina superhjältefilmer ska räcka i åtminstone två timmar. Kolla bara på de båda Spiderman-filmerna, Batman Begins, Superman Returns eller X-Men-rullarna som snuddar vid två timmarssträcket. 80 minuter känns som alldeles för kort, luktar barnfilm. Ett tips är att ösa på med minst tio minuter till. 90 minuter skulle vara jämnt och snyggt.