Det här är Goomba

goomba.jpgDet är många som minns när vi för första gången vilade våra ögon på en goomba. Det var i Super Mario Bros. till Nintendos 8-bitare som ondingen introducerade sig. Den bruna lilla klumpen kom gående emot oss med en oskuldsfull uppsyn och var den första att ta kål på oss med sin dödliga beröring. Helt oanade blev vi lurade av den gulliga bruna saken med de där pyttesmå skorna. Sedan dess har goomban varit ett stående inslag i Mario-spelen och lyckats med konststycket att till och med hoppa in i det obskyra Philips CD-i-spelet Hotel Mario.

Många tror att en goomba är en ond svamp, faktum är att den är en kastanj. I Japan kallas vår gulliga antagonist för "Kuribō" (クリボ) och "kuri" betyder kastanj medan "" betyder unge. En goomba är helt enkelt en kastanjunge om man sätter ihop de två orden lite nonchalant som jag gör här.

Namnet goomba uppkom först här i väst och sägs härstamma från den aningen kränkande italiensk-amerikanska slangtermen "goombah" som tidigare användes av Italien-amerikaner i New York som ett sätt att beskriva sig själva. Lite efterforskning visar dock att vår missuppfattning om att Goomba är en svamp inte är helt taget ur luften, det visar sig nämligen vara så att ordet "gomba" har betydelsen svamp på ungerska. Kärt barn ser till att skaffa sig många namnmyter.

I väst har Nintendo tagit tillvara på fabeln att Goomba är en svamp. Enligt Super Smash Bros. Melee talas det till exempel om en tid då goombas levde sida vid sida med de andra svamparna i Svampkungariket för att sedan förråda kungariket och att värvning i Bowsers armé. I föregångaren till Paper Mario-serien, Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars beskrivs till exempel goombas som den lägst rankade enheten i Bowsers tjänst, inte värda mer än att de får agera kanonmat. I just Paper Mario får vi dock en mer nyanserad bild av goomba-rasen. Här får vi veta att inte alla goombas är onda och att det fortfarande finns vissa som försöker rädda Svampkungariket bland annat genom att hjälpa och samarbeta med Mario & Co. I Goomba Village får vi till exempel träffa vänliga goombas som gör sitt bästa för att leva i fred. En ung Mario-idoliserande goomba med blå hatt och det påpassliga namnet Goombario får till och med äran att vara en spelbar karaktär. Just Paper Mario-serien skiljer sig markant från de andra Mario-spelen, här får vi en mindre rasistisk syn på Goomban och ett antal personligheter som Gooma, Goompa och Goombella hjälper oss att se våra vänner i ett helt annat ljus.

Den kommersiella aspekten av goomban har inte sprungit Nintendo förbi. Franchisekungarna har redan utnyttjat sin mest berömda antagonist i form av mjukisdjur, nyckelringar, Happy Meal-figurer och stickers. Goomban har dessutom hunnit bli en tecknad figur och en filmstjärna (nåja) i urusla och fascinerande filmen Super Maio Bros. från 1993 – i filmen fick dock goomba underligt nog ett utseende som mest påminde om en sköldpadda – varför det blev så är det nog ingen som kan svara på. Det behöver kanske inte sägas att ingen av skådespelarna som fick axla rollen som en goomba lyckades något vidare i sina karriärer, i Scott Mactavishs fall blev till och med rolltolkningen hans sista.

Med tanke på allt goomban varit med om skulle det inte förvåna oss om kastanjungarna skulle få ett eget spel någon gång i tiden, frågan är egentligen bara när?

Intresserad av spelhistoria? Jag har skrivit fler inlägg:
Mario Bros.
No One Lives Forever
Dreamfall