Dataspel - tekniska museet

dataspel.jpgIgår var det dags att promenera in på Tekniska museet för att kolla på utställningen "Dataspel". Och visst var det en splittrad upplevelse för någon som mig som får väl anses ha koll på branschen. Knappast förvånande ligger kunskapsnivån på en ytlig nivå, utställningen är utan tvekan riktad mot den genomsnittliga besökaren, och det är faktiskt den bästa möjliga lösningen.

Här får man lära sig att spel inte är något nytt fenomen. Sveriges första spel utvecklades 1960 på en Datasaab för att demonstrera datorns nytta för försvaret, och hos Tekniska museet kan man provspela det, faktiskt, rätt finurliga spelet. Spelpionjären Göran Sundqvist får dessutom massor av cred. Vidare får man en liten historielektion, svenska milstolpar i spelutvecklingen poängteras. Sedan pratas det om kontroverser, serious games och om spel som läromedel. Mot slutet får man prova på ett antal moderna lir och konsoler samtidigt som man introduceras för viktiga kuggar i spelutvecklingen - möt speldesignern, programmeraren, grafikern och ljudteknikern. Överlag en pedagogisk uppbyggd utställning för den nyfikne som vill lära sig mer om spelbranschen.

Själv uppskattade jag nog retroatmosfären mest av allt. Gamla Commodore 64, Sinclair ZX Spectrum och Amiga 500 finns fullt körbara i nostalgidoftande montrar. Skrattlockande är en NES med svensköversatta Shadowgate där man både kan "gä" och "slä".

Utställningen "Dataspel" finns att beskåda fram till 19:e mars - en resa till Djurgården är den definitivt värd.