Därför ska du läsa Fienden

{EAV_BLOG_VER:3344fa367aecbbce}

Fienden, Sveriges nya kulturmagasin inriktat på spel, den ska du läsa. Nu, helst.

Fienden är ett spelmagasin som gör det Edge aldrig vågade göra, för att parafrasera Mats Nylund. Fienden är ett kulturmagasin som handlar om spel - men som saknar sådant som vanligtvis förstör en journalistisk produkt - såsom recensioner, förtittar, betalda resereportage, retroartiklar och annat trams.

Fienden skriver om kulturfenomenet spel, och det gör det så bra.

I första numret får vi till exempel lära känna Alix Henirol, kvinnan som gifte sig med Sonic. Vi spenderar tid med konstnärerna/spelskaparna Tale of Tales. Vi får veta vad det är i spel som får oss att känna. Vi får höra storyn om studion som tog spelen till en annan nivå - Lovedelic. Vi får en inblick i personen Uwe Boll. Vi får veta storyn bakom Limbo of the Lost-fiaskot och viktigast av allt, människorna bakom. The Darkness blir också hyllat för vad det lyckades oerhört bra med. Sedan läser vi en artikel som sågar Sveriges spelutbildningar med fotknölarna. Efter det är det dags att klara av Takeshis utmaning på en gammal famicom. Slutligen får veta vilken skitfilm Inception verkligen är.

Fienden är så bra att det är lite synd att magasinet är på svenska. Fienden är så bra att det är värt att lära sig svenska bara för att läsa. Jag hyllar och hyllar, men egentligen ska du bara lyssna på en enda sak. Köp och läs.