Dags att trolla den danska polisen igen

Under 90-talet åkte vi ofta till Danmark och på den tiden gällde inte passunionen heller. Vad värre var att inte heller Schengen-avtalet var på plats vilket alltid innebar gränskontroller. När vi steg av färjan i Helsingör visste vi att vi skulle vara tvungna att visa upp passen, som kanske de enda, om inte en annan utländsk familj var med på resan förstås.

Jag och min bror gjorde en lek av detta så småningom. Vi lekte illegala invandrare, uppträdde ryckigt och nervöst, gjorde små flyktförsök. Bara för att sätta den danska polisen på helspänn. Att de jagade rätt på oss och krävde pass på det där lilla makthungriga viset var som uppsatt för lulz (innan termen ens var myntad), för där drog vi upp våra pass i sista stund och den danska polisens besvikelse var underbar att skåda.

Nu verkar det vara dags att ta fram våra inneboende troll igen. När danska Venstre deklarerar att det är helt okej med rasprofilering vid gränsövergången mellan Sverige och Danmark ska jag se till att bekämpa detta på det bästa sätt jag kan. Först genom att leka illegal invandrare, sedan genom att ta fram mitt körkort och deklarera mina rättigheter som svensk medborgare och min kännedom om passunionen, sedan får väl danskarna sparka ut mig som en nordisk medborgare från deras land. Kanske jag då få nån pressperson intresserad av hela historien. Om inte annat så ska jag göra ett väsen av mig i sociala medier.

Danmark, ger ni er in i spelet får ni spelet tåla.

Ganska passande i ämnet är annars de danska företagens kritik mot den rasistiska samhällsdebatten i landet.