CSN, vilka smiter?

Läste det först i morse hos Metro och senare hos SvD. Det ska tydligen vara enkelt att smita från studieskulden. Det är bara att flytta utomlands och låta bli att ange en adress. Undrar ifall det verkligen är så enkelt? Undrar dessutom vilka det är som väljer att smita?

Som jag ser det är det nämligen ett ganska stort steg att flytta utomlands. Det är ingenting man bara gör. Och anledningen till flytten handlar knappast om att smita från CSN - det lär ligga större faktorer bakom. Metro leder in mig på ett spår. Där har CSN uttalat sig om att det är ganska lätt att återfå pengarna bara man lyckas spåra personen ifråga - pengarna brukar då betalas in på ett bräde. Snipp, snapp, snut, så var skulden slut. Det är framgångsrika karriärsmänniskor vi snackar om alltså.

Och där har vi det. Vilka är det som smiter från studieskulden? Jo, de som tjänat mest på den och som egentligen inte skulle ha några problem alls med att betala tillbaka. Vi har svenska studenter som genomgår en fin utbildning, flyttar utomlands till ett bra jobb för att sedan låta bli att återbetala samhället som gett dem en framgång. Det är skitstövlarna som smiter, om vi ska ta till en politiskt korrekt beskrivning.

Själv sitter man här och betalar av till CSN varje kvartal, säkerligen enda fram till pensionen. Om jag någonsin skulle ta ett jobb i utlandet är jag säker på att jag hade fortsatt med återbetalningarna på min skuld. Varför? För utan CSN-lånet hade jag inte haft någon utbildning alls och genom att betala tillbaka det jag är skyldig öppnar jag upp möjligheten att även mina barn ska kunna få låna till sina studier. Det verkar finnas en del människor där ute som behöver påminnas om detta.