Bloggdesign och tankar

Fresh är ett tema som både är snyggt och högst anpassningsbart. Jag har de senaste dagarna försökt experimentera mig fram till ett optimalt upplägg. Det är inte det lättaste. Främst har jag två problem att brottas med.

Det första gäller den händiga bottenmenyn temat ståtar med. Här visas de tio senaste inläggen ihop med tio slummässigt utvalda bloggar från min bloggroll och tio externa länkar[1], denna meny försvinner ur användarens fokus om jag tilllåter många inlägg på första sidan. Detta är självfallet inte bra, samtidigt känns det som att jag dödar mina inlägg för tidigt eftersom faktum är att läsare normalt aldrig klickar på mer länkar än vad de behöver.

Det andra problemet gäller arkivets vara eller icke-vara. Fresh tycker att det ska räcka med att visa de 12 senaste månaderna ur arkivet. Jag var böjd om att hålla med tills jag skulle tillbaka till den 13:e månaden och fann att det enda sättet att göra det på var att skriva in adressen i webbläsaren manuellt. Därför fick hela arkivet bli synligt. Som tur är har jag ännu inte bloggat så länge att arkivet känns störande stort, men vad händer om några månader?

confused.jpg

Förutom de två huvudvärken har jag fått tänka på en hel del annat. Ska jag installera fler plugins och riskera en rörig blogg? Ska jag visa mer än de senaste fem kommenterade inläggen, eller mindre? Ska jag fortsätta tillåta att kategorierna och arkivet får dela utrymme eller ska jag sätta det ena under det andra? Ska jag tillåta gravatars i kommentarerna? Ska jag försöka ladda upp en bild till varje inlägg?

Många frågor att ta ställning till, och min inställning just nu är att jag ska ta det lugnt och känna efter.

En sak har jag dock kommit fram till för länge sen. Den här bloggen är och förblir reklamfri. Skulle jag någon gång känna att jag inte har råd att driva sajten så flyttar jag hellre till en gratistjänst än att installera AdWords.

  1. Förresten, är tio ett bra tal? []