Black. White. - Svarta eller vita

blackwhite.jpgSVT verkar vilja ta ett eget steg i debatten om integration genom att påbörja visningen av den kontroversiella amerikanska serien Black. White.

Jag lyckades fånga första avsnittet förra veckan och blev tillräckligt intresserad för att åtminstone kolla in det andra avsnittet.

Vad handlar det här om då? Jo, två familjer ur medelklassen får byta ras och liv med varandra för att sedan växla erfarenheter och diskutera dessa. Den vita familjen Wurgels blir sminkade och får agera svarta i olika situationer och den svarta familjen Sparks blir i gengäld sminkade och får agera vita i andra situationer. Här jämförs sedan erfarenheterna och en diskussion om integration, rasism och fördomar får komma till tals.

Jakten på den nakna sanningen får stå i centrum och redan i det första avsnittet får familjerna en chock i sina nya hudfärger.

Det är som sagt intressant, det kunde dock ha varit intressantare med en svensk variant. Våra fördomar skiljer sig naturligtvis från de amerikanska. Här känns det som att det är mer kulturen och religionen som är huvudfrågan än själva rasfrågan (rätta mig om jag har fel).

Hade SVT vågat till exempel följa mitt liv så hade jag nog kunnat bjuda på ett par intressanta ögonblick. Att gå in i en exklusiv affär är till exempel alltid en intressant upplevelse. Ögonen vänds rätt snabbt mot en och man blir erbjuden hjälp ett par gånger för mycket. Jag är kanske känslig, men skillnad märks när jag till exempel är ute själv eller med mina icke-svenska vänner gentemot när jag är ute med mina svenska vänner. Det senare alternativet gör folk givetvis mer avslappnade, här har jag bevisligen "integrerats" och är då inte längre en fara.

Någonstans lär man sig leva med det här till slut. Man tackar artigt nej till övernitisk butikspersonal, man reagerar inte längre på folks förvåning när man talar svenska utan brytning och man går över till andra sidan gatan när en skrämd pensionär får syn på en och fryser på plats som om hon vore ett villebråd.

Dessutom är folk mer vana vid en folkblandning i storstaden än de är till exempel i en sydsvensk småkommun. Fördomarna är mycket mindre här och folk är allmänt mer acceptanta.

Acceptans verkar det dock inte finnas för mycket av i Black. White. Därför blir det för min del en följning av serien som gäller. Kulturkrockar är fascinerande och ingenstans framhävs de så tydligt än hos Black. White. Ed Martin skriver utförligt om serien, intressant läsning för den som önskar fördjupa sig.

Programmet heter Svarta eller vita hos SVT och visas måndagar 20:00 på SVT2.