Bill Bailey

Första gången jag såg Bill Bailey var i det horribelt betitlade naturprogrammet "Wild Thing I Love You". Någonstans var detta kanske det bästa som kunde hända. Det enda jag såg var en tunnhårig man med hockeyfrilla som såg lite vilsen ut bland programmets experter. Utseendet fastnade, men absolut inte personligheten.

Spola fram några månader och det är humorkväll hos SVT. Ståuppscenen upptas av en Bill Bailey som påminner obehagligt mycket om den där programledaren jag vagt minns. Under närmaste en och en halvtimmen chockdrunknar jag i briljant humor. Bill Bailey visar upp den ena talangen efter den andra och man kan inte låta bli att känna en viss avundsjuka. Musiken, dialogen, närvaron, humorn. My kind of guy. Sedan dess är jag fast, laddar ner Baileys föreställningar och gillar det jag ser, även om hans "Part Troll" alltid kommer att stå mig närmast hjärtat.

Jag vill här bjuda på ett litet exempel. Bill Bailey skriver en kärlekssång:

Sedan kan jag inte göra annat än att rekommendera fler verk av den här enastående komikern. Som extra bonus kan jag nämna att det går rykten om att Bill Bailey ska ställa upp i brittiska schlagern nästa år, når han europeiska finalen så blir det första gången någonsin jag röstar i sammanhanget.