Avsatt tjeckisk regering är också humor

Vad sägs om ett unikt besök i mitt sinne för humor? Var så god och stig in. Läser att den tjeckiska regeringen har fällts av parlamentet efter en förlorad förtroendeomröstning. Det i sig är ju inte alls kul. Faktum är att det är politiskt torrt och rätt tråkigt, det är bara det att Tjeckien för nuvarande är ordförandeland i EU, och det är någonstans här som det börjar bli väldigt roligt.

Tjeckien ska ju leda Europeiska Unionen och ta initiativet under ordförandeperioden. Och nu när regeringen är borta och det är ovisst vad som komma skall står unionen och trampar vatten.

Värre blir det av att Barack Obama ska besöka EU för första gången. Här stod självklart Tjeckien i fokus i egenskap av värdland, men nu saknas plötsligt en premiärminister som kan ta emot. Jag målar upp en bild av europeisk panik framför mina ögon och kan inte låta bli att känna att det här är humor.

Men vänta, det blir ännu roligare. Tjeckien har ännu inte godkänt Lissabonfördraget, tanken var att landet skulle göra det under ordförandeskapet, säkert med en väldig symbolik. Nu är dessa planer högst osäkra. Oppositionen är ju inte vidare förtjusta i fördraget, och nu finns chansen att de kan ta över den tjeckiska politiska arenan.

Tänk er om EU:s ordförandeland väljer att förkasta Lissabonfördaget.

Ser inte ni det roliga?