Anställningsskydd och åsiktsfrihet

Michael Russell är en duktig QA-snubbe/testare från USA vars blogg jag följt under en längre tid. I ett inlägg, 27:e november, med rubriken Quality Assurance at Sony passar han på att framföra kritik mot Sonys QA-rutiner. Det man skriver på webben sprider sig rätt snabbt och med tanke på att Sony nyligen lanserat sin Playstation 3 i USA och Japan är det många som blir intresserade av hur Sony sköter sin testning.

Michael Russell hade inte räknat med den uppmärksamhet inlägget lyckades uppbringa och 30:e november tvingas han be om ursäkt, trots att han inte jobbar med eller för Sony.

Man skulle kunna tro att saken nu är utagerad, men icke. 4:e december skriver Russell ett inlägg där han ber om jobbtips. Senare samma kväll skriver han att, jo, han har blivit sparkad från sitt jobb på Ritual Entertainment men att det ena inte hade med det andra att göra. Få tror på honom. Michael Russell förlorar sitt jobb på ett dygn och lämnar sitt företag över en natt trots att han i tidigare inlägg ger skenet av att vara en uppskattad person på företaget.

Jag hoppas innerligt att sådant inte kan hända i Sverige. För det första har vi något som heter åsiktsfrihet. Visst kan arbetsgivaren antyda att man borde lägga ner bloggandet, men så vitt jag vet kan denne inte sparka en person på grund av något hon skrivit. Inte så länge bloggandet sker på fritiden och att man inte baktalar sin arbetsplats eller sina kollegor. För det andra har vi alla en form av anställningsskydd, det finns en procedur att gå igenom innan man förlorar sitt jobb - bland annat någon form av förhandling och minst 30 dagar uppsägningstid.

Nu är Michael Russell en duktig testare med mångårig erfarenhet, jag är rätt säker på att det kommer att ordna sig för honom till slut. Syftet med det här inlägget var egentligen att påminna vissa element i vårt samhälle om att vi trots allt borde vara stolta över det vi har. Vi ska inte lägga ner energi på att förstöra våra rättigheter, istället borde vi satsa på att skydda och till och med utöka dem.