Analys: Frankrikes nej

Jag är (inte så) lite skadeglad. Frankrikes nej till EU:s konstitution är ett hårt slag, för oss alla kanske, men mest för politikerna. Och det är här skadeglädjen kommer in. Jag vill minnas att ja-sägarna använde samma taktik här i Sverige när vi skulle rösta om euron, man säger åt folket att de skall rösta ja och man hotar att nej betyder ett nej - för alltid. Att informera, utbilda och vara ärlig mot väljarna är ingenting politikerna är intresserade av. Istället säger de åt oss att rösta ja... och se hur det gick. Här i Sverige och nu i Frankrike.

Jag tror att folket försöker utbilda sina folkvalda i demokrati, dessa har dock svårt för att lära sig. Man säger inte åt väljarna hur de skall rösta, det gör man bara inte i en demokratisk stat. Men det är precis vad som händer och då får man ta konsekvenserna. Vårt nej till euron bortförklarades med att det var en missnöjesyttring mot regeringen, inte mot EU. Detsamma sker i Frankrike. Istället för att bortförklara borde man ta till sig folkets beslut, självklart påverkar folkets syn på regeringen deras sätt att rösta när de ställer upp i ett val som samma regering efterlyst. Det ingår liksom. Och sedan, när samma förhatliga regering istället för att informera och debattera, går ut och säger åt väljarna hur och vad de skall rösta på, då är det inte förvånande att det motsatta sker. Folket gör motstånd.

Hade jag arbetat för ja-sidan så hade jag lagt upp min kampanj som sådan att jag hade berättat varför EU är i behov av en gemensam konstitution. Det handlar ju om makt i världsarenan. Ett enat EU står starkare mot America, Asien och inom högst 25 år, ett starkt Afrika. Enskilda europieska länder körs över idag, det krävs en union för att man skall tävla mot stormakterna. Det är efter allt vad det handlar om, EU handlar väldigt lite om fred och lull-lull, EU handlar om att bilda en ny stormakt som kan stå emot USA och Kina. Så väl politiskt såsom marknadsmässigt.

Jag röstade nej till euron och jag står emot den här konstitutionen.

Anledningen? Jag vill lära regeringen en läxa. Demokrati fungerar bara om vi alla är med på det.

Var ärliga så kommer vi att göra som ni vill, kanske...